3 manieren om iedere dag te mediteren ook als je geen tijd hebt
De voordelen van meditatie zijn heel breed. Je leeft meer in het nu. Je immuunsysteem versterkt. Het maakt je rustig, energiek en beter bestand tegen stress. Meditatie vereist oefening maar het gaat vooral om het doen! Door het vinden van het type meditatie dat bij jou past, ga je het plezier en de voordelen ervaren. Begin met enkele minuten per oefening en verleng de tijd geleidelijk naarmate je meer gewend raakt aan de meditatie vorm die bij jou past. En daar hoef je echt geen uren voor stil te zitten.
1. ADEM MEDITATIE is een van de meest eenvoudige meditaties om mee te starten. Een adem meditatie is het bewust observeren van je ademhaling en de stroom van fysieke sensaties bij iedere ademhaling.
Laten we beginnen..
• Ga in een rustige omgeving rechtop zitten in een comfortabele houding. Ik noem het ontspannen rechtop.
• Breng je aandacht naar je adem en merk iedere in- en uitademing op, zonder daar iets aan te veranderen.
• Wanneer je merkt dat je aandacht afdwaalt, wat heel normaal is, breng je je aandacht zacht weer terug naar de ademhaling.
Het volgen van de adem brengt je automatisch in het hier en nu.
Iedere ademhaling tellen is een andere mooie vorm van adem meditatie. Deze wordt ook toegepast in mindfulness en aandacht training. Adem in 1, adem uit 2, adem in 3 enz. Tel tot 27, ben je eerder je tel kwijt, begin dan gewoon opnieuw. Adem in jouw natuurlijke ademhalingsritme.
2. VISUALISATIES In een geleide visualisatie kun je een stem van een verteller volgen, er zijn er verschillende te vinden op internet. Maar het mooie is dat je dit ook zelf kunt, door je een beeld of situatie voor te stellen. Dit brengt diepe rust en geeft inspiratie. Een mooie techniek maar ook een fijne ervaring.
We gaan beginnen..
• Zoek een stille plek waar je warm en comfortabel kunt zitten of liggen.
• Sluit je ogen en haal een keer diep adem. Begin jezelf te visualiseren in een rustige omgeving waar jij je prettig en veilig voelt; een leeg strand, een bloemen weide of in een fijne hangmat in de tuin.
• Haal al je zintuigen erbij om je voor te stellen hoe jouw rustige, vredige plek eruit ziet, hoe het voelt, klinkt en ruikt. Hoe levendiger je het je kunt inbeelden hoe dieper het effect. Dan geniet je een tijdje van deze ervaring.
3. WANDEL MEDITATIE kan net zo intens zijn als zit- of ligmeditatie. De eenvoudige oefening om voet voor voet te stappen, creëert op natuurlijke wijze een meditatieve staat, kalmeert de geest en is stress verlagend.
Beginnen maar ..
• Kies een rustig en vlak pad om aandachtig te lopen.
• Voordat je begint met bewegen, sta dan even stil en breng je aandacht in je lichaam. Let op de sensaties van je voeten op de grond [blote voeten voor meer effect], de kleding op je lichaam en de zon of de wind op je huid.
• Begin dan zo langzaam als je kunt te lopen terwijl je je aandacht bij je lichaam houdt. Vertraag zoveel mogelijk. Wanneer je aandacht naar gedachten afdwalen breng het dan rustig terug naar je lichaam. Naar de voetzool afrollend op de grond, het buigen en strekken van de knie en het krullen van je tenen. Als je op je blote voeten loopt, zal je merken dat je automatisch in de vertraging gaat.
Wandel meditatie is fijn in de natuur maar kan ook prima in de tuin of op de stoep.
Denk niet te moeilijk of ingewikkeld maar ga het Gewoon doen!